3

دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام در قم رونمایی می‌شود

  • کد خبر : 3066
  • ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۶
دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام در قم رونمایی می‌شود

آیین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ (تاریخ اسلام) توسط پژوهشکده دانشنامه نگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چهارشنبه سوم بهمن‌ماه در قم برگزار می‌شود. حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه، امروز یکم بهمن‌ماه در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: آیین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام با […]

آیین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ (تاریخ اسلام) توسط پژوهشکده دانشنامه نگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چهارشنبه سوم بهمن‌ماه در قم برگزار می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه، امروز یکم بهمن‌ماه در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: آیین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام با حضور و سخنرانی اساتیدی همچون علی اکبر رشاد، محمدهادی یوسفی غروی و غلامحسن محرمی برگزار می‌شود.

مقیمی حاجی افزود: دانشنامه قرآن‌­شناسی با بیش از هزار مدخل در حوزه‌های تخصصی گوناگون، دربردارنده دو محور عمده است: نخست مباحث پیرامون علوم قرآن؛ و دوم مباحث درون‌قرآنی و به عبارتی معارف قرآن ساماندهی شده است؛ مطالب دانشنامه قرآن و تاریخ از جمله مباحث درون ­قرآنی است که بخش اول آن با محوریت تاریخ اسلام در دو مجلد تنظیم شده است.

 

مقیمی حاجی افزود: بخش دوم این دانشنامه شامل؛ تاریخ ادیان است که ابتدا به مباحثی درباره شریعت، طبقه‌بندی ادیان، نسخ، اقتباس، نیایش و اساطیر پرداخته و در پی آن، مداخل دیگری را بر محور چند دوره تاریخی در خود جای داده است: دوره شروع دین‌ورزی، توحید و رویارویی با شرک است که از حضرت آدم(ع) شروع شده و تا پیش از حضرت ابراهیم (ع) به پایان می‌رسد، دوره دین حنیف که از حضرت ابراهیم(ع) تا قبل از حضرت موسی(ع) را دربر می‌گیرد؛ دوره سوم، دوره حضرت موسی(ع) تا پیش از عهد حضرت عیسی(ع) است؛ دوره چهارم به حضرت عیسی(ع) و آیین مسیحیت اختصاص دارد؛ دوره پنجم دوره کمال دین است که در آن موضوعاتی چون کمال اسلام در حوزه عقاید، اخلاق و شریعت و برتری آن بر سایر ادیان بررسی می‌شود.

وی گفت: در طول سالیان گذشته، دانشوران و فرهیختگان کتاب‌های ارزشمندی در این زمینه نوشته و منتشر کرده‌اند، همچنان‌که در ضمن دانشنامه‌های قرآنی، به فراخور مدخل‌هایی به این موضوع اختصاص یافته است، ولی تاکنون دانشنامه‌ای جامع دراین‌باره نوشته نشده و این مجموعه، نخستین دانشنامه قرآن و تاریخ به‌شمار می‌رود.

مرجعیت علمی این دانشنامه را مورد توجه قرار داد و گفت: تلاش شده است این دانشنامه با مهم‌ترین و تحلیلی‌ترین اطلاعات همراه باشد و کم‌وبیش خواننده را از مراجعه به منابع دیگر جز برای آگاهی از جزئیات و تفصیل بیشتر بی‌نیاز کند و با ارجاع به منابع پرشمار و اصیل، مرجعی برای اهل تحقیق باشد.

وی یادآور شد: در این دانشنامه تلاش شده به همه موضوع‌های دارای پیوند با قرآن و ‌تاریخ پرداخته و در درون هر مقاله نیز جامعیت آن بر پایه قلمرو موضوعی آن مدخل رعایت شود؛ همچنین مقاله‌های این دانشنامه بر پایه مراجعه به منابع معتبر شیعه و اهل‌سنت نوشته شده و ذیل مسائل گوناگونی که در هر مقاله آمده، دیدگاه‌های دو مذهب ذکر شده‌اند.

مقیمی حاجی عنوان کرد: در این دانشنامه، با زبان و روش علمی و نیز استناد به منابع معتبر شیعه و اهل‌سنت، به دفاع از دیدگاه‌های مذهب اهل‌بیت(ع) پرداخته شده و از اظهارنظرهای غیرمستند و دخالت‌دادن احساسات، خودداری شده است.

وی تصریح کرد: این دانشنامه بر آن است که به‌صورت صریح یا ضمنی، پاسخگوی شبهه‌ها و گزارش‌های نادرستی باشد که خاورشناسان به‌ویژه نویسندگان دائره المعارف قرآن لایدن مطرح کرده‌اند؛ همچنین سعی شده مقاله‌ها به‌گونه‌ای نوشته شوند که امکان سنجش علمی درباره مباحث تاریخی برای پژوهشگران و قرآن‌پژوهان پدید آید.

به گزارش ایسنا؛ آئین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام چهارشنبه ۳ بهمن ماه سال جاری از ساعت ۱۳:۳۰، در تالار معرفت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی: قم، بلوار ۱۵ خرداد، خیابان شهیدمیثمی برگزار شده و میزبان علاقمندان به عرصه دانشنامه نگاری دینی خواهد بود.

لینک کوتاه : https://neshatozendegi.ir/?p=3066

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها